Slovenija izdala obveznice u vrijednosti od 500 milijuna eura

Bez autora
Mar 17 2024

Slovenija je u srijedu na međunarodnim tržištima kapitala povećala izdanje 10-godišnje RS93 obveznice u iznosu od 500 milijuna eura.

Emisijom je povećala izdani obujam ove obveznice na dvije milijarde eura.

"Uspješnost transakcije dokazana je velikim opsegom potražnje investitora", ističu u Ministarstvu financija.

Prema današnjem priopćenju, obveznice imaju kuponsku stopu od 3.000 posto i dospijevaju 10. ožujka 2034. godine.

Organizatori izdanja bile su banke BNP Paribas, Deutsche Bank i J.P. Morgan, a država je objavila mandat za dodatno izdanje obveznica od 250 do 500 milijuna eura. Nakon objave otvorena je knjiga naloga s cjenovnom orijentacijom u području od 65 baznih bodova širenja iznad srednje stope kamatnog swapa, što je investitorima ponudilo premiju od sedam baznih bodova iznad sekundarnog tržišta.

“Ulagači su pozitivno odgovorili na ponudu te je knjiga ponuda premašila dvije milijarde eura do 12.15 sati, što je prigušilo određivanje konačnog spreada po srednjoj stopi kamatnog swapa plus 58 baznih bodova, što je predstavljalo ekvivalent od razini sekundarnog tržišta", naveli su.

Čak i nakon određivanja spreada, knjiga narudžbi nastavila je rasti te je na zatvaranju u 13 sati premašila 3,1 milijardu eura, uključujući 410 milijuna eura potražnje od strane organizatora izdanja. Time je država mogla izdati dodatnu obveznicu u iznosu od 500 milijuna eura. Cijena transakcije je bila u 15:53, a obveznica je odmah bila dostupna za trgovanje na sekundarnom tržištu.

Trećina ulagača dolazi iz Njemačke, Austrije i Švicarske, 13 posto iz Francuske, 12 posto iz Skandinavije, 10 posto iz srednje i istočne Europe, uključujući Sloveniju, devet posto iz zemalja Beneluksa, a 23 posto iz ostalih zemalja.

Prema institucionalnoj raspodjeli, 38 posto otpada na banke odn riznicama, 27 posto službenim institucijama, 24 posto upraviteljima fondova, devet posto fondovima rizičnog kapitala i dva posto osiguravajućim društvima odn. mirovinskih fondova, naveli su.

Država je početkom godine izdala 10-godišnje obveznice u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi eura s rokom dospijeća 10. ožujka 2034. Kuponska stopa obveznice RS93, koju je Slovenija izdala 3. siječnja, postavljena je na tri posto. Prema tadašnjim podacima Ministarstva financija, potražnja je bila nekoliko puta veća od konačnog iznosa emisije.

U veljači je i Slovenija izdala tzv ja javne obveznice, koje su mogli upisivati samo građani. Ukupna vrijednost ovog izdanja je 261 milijun eura, dospijeće im je tri godine, a kamatna stopa 3,4 posto. Od 27. veljače njima se, kao i ostalim državnim obveznicama, trguje na Ljubljanskoj burzi.

Zakonom o izvršenju proračuna za 2024. i 2025. godinu propisano je da se država ove godine može zadužiti za najviše 4,7 milijardi eura, a 2025. za najviše 4,3 milijarde eura. U godišnjem planu otplate državnog duga za ovu godinu predviđena je ukupna otplata 3,2 milijarde eura, od čega je 2,5 milijardi eura glavnica, a ostalo su kamate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik